Strony

Kategorie

wtorek, 22 marca 2016

Naleśniki maślane

Pamiętam jak zrobiłam swoje pierwsze naleśniki. Nie potrafiłam ich obracać, ale za każdym następnym razem już było lepiej. Nie doszłam do mistrzowskiej wprawy podrzucając na patelni :) , ale jak to mówią do końca życia się człowiek czegoś uczy.
Usmażyłam naleśniki maślane. Są delikatne i bardzo smaczne. Podałam z serem na słodko.
Polecam Wam również naleśniki zapiekane



Składniki
4 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki
opcjonalnie cukier
2 szklanki mleka
sól

tłuszcz do smażenia

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładkie ciasto.
Odstawiać ciasto na  około pół godziny, a następnie smażyć cienkie naleśniki.

naleśniki maślane

5 komentarzy:

  1. Robiłam takie maślane,bardzo delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je :) Znam ten przepis, sama jeśli już robię naleśniki to właśnie maślane - moje ulubione. Ostatnio dodaję do środka malutkie kawałki banana, płaską łyżeczkę cukru waniliowego i pół łyżeczki masła orzechowego ;) Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie naleśniki już od dawna mamy apetyt! Cienkie, maślane i koniecznie ze słodkim serem... ale w mieszkaniu tylko zdrowe mąki i brak masła xD Haha xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie robiłam, po wielkanocnym szaleństwie, wypróbuję ich smak :)

    OdpowiedzUsuń