Składniki
400 g ciastek herbatników typu petitki
600 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka żelatyny
1 puszka kajmaku
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
200 g masła
50 g startej czekolady
I
Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników
II
Kajmak rozsmarować równo na ciastkach
III
ciastka
IV
W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ, a pozostałe zagotować i wlać budyń. Zagotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na gładką masę i łyżkami stopniowo dodawać zimny budyń miksując na gładki krem.
V
Ciastka
VI
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, a następnie lekko podgrzać, ale nie gotować. Wlać przestudzoną do śmietany i zmiksować.
Całość posypać startą czekoladą
Ciasto schłodzić
3 bit
jeszcze nie robiłam, smakowity:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho :-)
OdpowiedzUsuńhit, hit, hit..<3 kiedyś robiła go prawie co tydzień, haha :D
OdpowiedzUsuńBardzo je lubimy :) Jak "zgrzeszyć" to właśnie w ten sposób :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam, robię zazwyczaj na święta jakieś. W moim domu wszyscy go kochają i znika w tempie ekspresowym :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj . Wlasnie sie schładza. Juz pytaja w domu kiedy można kroić 😂
OdpowiedzUsuń