Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika.
Może i Wy się skusicie na takie ciacho.
Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami, która jest równie smaczna i prosta do zrobienia.
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Podzielić ciasto na trzy blaty.
Krem
800 ml śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać w mikrofali, ale nie gotować.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować.
Dodatkowo
truskawki
Składanie ciasta
Pierwszy blat smarujemy warstwą śmietany i na brzegu układamy truskawki pokrojone w plasterki. Powinny wystawać poza ciasto.
Przykrywamy drugim blatem, smarujemy warstwą ubitej śmietany i układamy na brzegu truskawki.
Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy warstwą śmietany.
Układamy warstwę truskawek.
tort truskawkowy
Śliczny:)
OdpowiedzUsuńDzieło sztuki. Uwielbiam torty i inne wypieki ze świeżymi owocami. Za truskawkami przepadam wręcz. Pomysł na dekorację - genialny. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! Świetny tort :)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńTaki klasyczny i pyszny :)
Mega kaloryczny ale co tam! Czasem można :D
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik musi być pyszny
OdpowiedzUsuńoo matko ! ale bym zjadała <3
OdpowiedzUsuń