250 ml mleka
100 g masła, roztopionego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
30 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
250 g twarogu zmielonego
1 żółtko
cukier do smaku
truskawki
Wszystko razem ugnieść widelcem na gładko.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Do miski przesiać mąkę dodać cukier i jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn.
Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni.
Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką.
Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h.
Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 12 części.
Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. W każdej bułce odcisnąć dołek dnem literatki i nałożyć ser ubijając łyżeczką. Truskawki pokroić na ćwiartki i powciskać delikatnie w ser.
Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły.
Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane.
drożdżówki z truskawkami
Uwielbiam takie drożdżówki, a domowe są na pewno o tysiąc razy lepsze niż te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki :) Co może być lepszego? :) Ser + truskawki to połączenie perfekcyjne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżóweczki ;)
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki to jest to.
OdpowiedzUsuń