Bardzo wszystkim smakowała. Sposób przygotowania bardzo prosty, ale efekt końcowy doskonały.
Polecam Wam również.
Składniki
1 kaczka pekińska
1 jabłko
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Do garnka wlać około 2 litrów zimnej wody i wsypać 1,5 łyżki soli. Wszystko wymieszać i zanurzyć kaczkę. Moczyć ją tak około 1 godziny, od czasu do czasu obracając.
Następnie wyciągnąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać sól i pieprz i dokładnie natrzeć kaczkę z każdej strony po czym dokładnie wysmarować oliwą z oliwek. Jabłko przekroić na dwie części i wsunąć do środka kaczki.
Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po około 40 minutach obrócić kaczkę , posmarować pędzelkiem wytopionym tłuszczem i ponownie piec zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec około 2 godzin co jakiś czas smarując mięso wytopionym tłuszczem.
Kaczka po upieczeniu powinna być rumiana.
kaczka z chrupiącą skórką
u mnie też tak moczy się kaczuszkę:)
OdpowiedzUsuńIdealna! :) Ale pięknie się wypiekła. Dawno takiej nie jadłam. Mniam, ale kusi. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię kaczkę..szkoda że tak ciężko dostać taką świeżą,wiejską ..
OdpowiedzUsuń