wtorek, 21 czerwca 2016

Drożdżówki z serem i truskawkami

Uwielbiam pieczone, domowe drożdżówki. Tym razem upiekłam z serem i truskawkami. Wyszły mega smaczne. Troszkę wymagają pracy w przygotowaniu, ale warto. Bardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj


250 ml  mleka
100 g masła, roztopionego
1/2 szklanki cukru
2  jajka
30 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:
250 g twarogu zmielonego
1 żółtko
cukier do smaku
truskawki
Wszystko razem ugnieść widelcem na gładko.

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać  odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Do miski przesiać mąkę dodać cukier i  jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn.
Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni.
Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką.
Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h.
Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 12 części.
Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. W każdej bułce odcisnąć dołek dnem literatki i nałożyć ser ubijając łyżeczką. Truskawki  pokroić na ćwiartki i powciskać delikatnie w ser.
Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły.
Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane.


drożdżówki z truskawkami

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie drożdżówki, a domowe są na pewno o tysiąc razy lepsze niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe drożdżówki :) Co może być lepszego? :) Ser + truskawki to połączenie perfekcyjne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń