Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa .
Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną
Składniki
500 g karkówki bez kości
1 duża główka kapusty pekińskiej
1 duża cebula
2 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
4 kawałki papryki konserwowej
sól
pieprz
papryka słodka
Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć.
Dodać pokrojoną kapustę pekińską, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe.
karkówka duszona w kapuście pekińskiej
takiej wersji nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńwspaniałości!
OdpowiedzUsuńW czwartek mam gości pasuje mi ta karkówka. Będzie całkiem inna niż do tej pory robiłem
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam
UsuńPychotka. Dziękuję za super przepis
OdpowiedzUsuńA ta kapusta się nie rozgotuje jak będzie tak długo sie dusić z karkówką?
OdpowiedzUsuńNic się nie stanie,bo karkówka szybko jest miękka bo wczesniej podsmażamy
Usuń