Polecam również sałatkę z krewetkami, którą znajdziecie na moim blogu.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g krewetek
200 g makaronu ryżowego
1 duża cebula
180 g tofu
1 ząbek czosnku
6 pomidorów koktajlowych
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu worcestershire
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
sos sojowy
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm oprószyć je solą, pieprzem i zrumienić na dwóch łyżkach masła klarowanego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki. Smażyć wszystko około 2-3 minut mieszając.
Całość przełożyć do kurczaka. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zrumienić tofu pokrojone w kostkę i rumiane dodać do kurczaka i krewetek. Całość podlać 1 szklanką wody, dodać sos sojowy, sos worcestershire, paprykę słodką i ostrą, W razie potrzeby doprawić solą.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu i gotowy dodać do kurczaka. Wymieszać z pomidorami koktajlowymi przekrojonymi na pół i dusić około 2 minut.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
wybieram wersję bez krewetek:)
OdpowiedzUsuńMakaron ryżowy jeszcze nie jadłem, poszukam i zrobię z samej ciekawości. Piękna wnuczka a uśmiech radosny szelmowski podobna do .... Wiem wiem domyślam się cała babcia.
OdpowiedzUsuń