Strony

Kategorie

środa, 29 marca 2017

Domowe masło

Cóż może być lepszego niż domowe masło ze świeżym chlebem. Do tego domowej roboty powidła lub łyżka miodu. Pyszne śniadanie lub kolacja.
Może i Wy skusicie się na zrobienie domowego masła.
Jeśli nie macie dostępu do wiejskiej dobrej śmietany to w sklepach pojawiła się śmietana 42%, która jest idealna do domowej produkcji masła.
Podaję Wam przepis podstawowy, ale poprzez dodanie dodatków w postaci soli morskiej lub czosnku lub koperku lub natki pietruszki  mamy masła smakowe.
Pycha!

Z 200 g śmietany wychodzi około 60g  masła
800 g śmietany 42% lub 36%
Schłodzoną śmietanę wlać do szklanej głębokiej miski i miksować mikserem około 15 minut, a nawet dłużej.
Na początku śmietana zacznie gęstnieć, następnie ubije się na sztywno, a na końcu zacznie oddzielać się maślanka i powstaną grudki masła.
Należy wtedy sito wyłożyć gazą i przelać śmietanę.
Z grudek masła uformować kostkę i włożyć do zimnej wody ugniatając ją lekko rękoma, aby wypłukać maślankę.
Masło zawinąć w pergamin lub przechowywać w maselniczce.


domowe masło





3 komentarze:

  1. Odkąd spróbowałam o wiele bardziej smakuje mi masło zrobione samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a śmietaną ze sklepu?nie od wieśniaków?

    OdpowiedzUsuń