Może i Wy skusicie się na zrobienie domowego masła.
Jeśli nie macie dostępu do wiejskiej dobrej śmietany to w sklepach pojawiła się śmietana 42%, która jest idealna do domowej produkcji masła.
Podaję Wam przepis podstawowy, ale poprzez dodanie dodatków w postaci soli morskiej lub czosnku lub koperku lub natki pietruszki mamy masła smakowe.
Pycha!
Z 200 g śmietany wychodzi około 60g masła
800 g śmietany 42% lub 36%
Schłodzoną śmietanę wlać do szklanej głębokiej miski i miksować mikserem około 15 minut, a nawet dłużej.
Na początku śmietana zacznie gęstnieć, następnie ubije się na sztywno, a na końcu zacznie oddzielać się maślanka i powstaną grudki masła.
Należy wtedy sito wyłożyć gazą i przelać śmietanę.
Z grudek masła uformować kostkę i włożyć do zimnej wody ugniatając ją lekko rękoma, aby wypłukać maślankę.
Masło zawinąć w pergamin lub przechowywać w maselniczce.
domowe masło
Odkąd spróbowałam o wiele bardziej smakuje mi masło zrobione samemu ;)
OdpowiedzUsuńTak domowe masło najlepsze.
Usuńa śmietaną ze sklepu?nie od wieśniaków?
OdpowiedzUsuń