Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos.
Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej.
Pycha, polecam!
Źródło książka Wypieki z różnych stron świata
Składniki
Ciasto
70 g roztopionego masła
300 ml letniego mleka
8 g suszonych drożdży
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu mielonego
500 g mąki pszennej
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać.
Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie.
Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut)
w każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.
Masa budyniowa
250 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie wlać do mleka i zagotować. Gotując stale mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Odstawić do lekkiego schłodzenia.
Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Cukier puder utrzeć z mlekiem.
Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
norweskie bułeczki
kocham drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńUrocze i niezwykle apetyczne. Już je lubimy, bo drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.
W budyniu mąka nie powinna być czasem ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńTutaj mąka pszenna
Usuń