Do zrobienia bułek koniecznie musi być ser twaróg. Nie możemy tutaj wykorzystać sera wiaderkowego.Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI
Ciasto
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
6 łyżek cukru
1 jajko
Masa serowa
250 g twarogu
cukier do smaku
70 g roztopionego masła
Twaróg ugnieść widelcem wraz z roztopionym masłem na gładką masę.
Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm.
Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym plackiem. Na końcu układamy placek, ale góry już nie smarujemy.
Ugniatamy wszystko dłońmi i wałkujemy całość na prostokąt o grubości 3mm.
Prostokąt przecinamy na połowę wzdłuż szerszego boku, a następnie kroimy paski o szerokości 5 cm. Zwijamy je w rulony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Czekamy około 10 minut aż wyrosną, smarujemy roztrzepanym żółtkiem każdą bułkę i pieczemy w 180 stopniach C aż bułki będą rumiane.
bułki serowe
smakowite .;)
OdpowiedzUsuńjakie rumiane,pyszności :)
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńokoło 15 szt
Usuń