Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI
Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu
Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g sera gruyere
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Panierka
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka startego parmezanu
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Ser pokroić na małe kosteczki. Z masy ziemniaczanej kleić kulki, a do środka każdej wcisnąć kostkę sera. Powinna być cała oblepiona ziemniakami.
Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem i obtaczać w niej kulki.
Kulki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż kuleczki będą rumiane.
kulki ziemniaczane z serem
pycha ;0
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jakie pyszne!:)
OdpowiedzUsuń