czwartek, 1 października 2015

Rolada ziemniaczana na waflu

Dzisiaj rolada ziemniaczana na waflu. Inna odmiana podania ziemniaków. Świetnie smakuje z gulaszem lub sosem pieczarkowym.
Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się.

Składniki:
1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków
2 łyżki śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki

jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową  i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości 1 cm.
Zwijać gorące w roladę.
Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła.
Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać gorące.

rolada ziemniaczana na waflu


14 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł, nie pomyślałabym, żeby danie na słono zawinąć w wafle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz o czymś takim słyszę! Ale fajna sprawa, mnie się bardzo podoba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł!
    Na waflu nigdy nie robiłam. Czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja do środka daję parówki , ser żółty i pieczarki podsmażone z cebulką na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jeszcze lepiej smakuje, Ja wafle lekko smaruję wodą pędzlem. Wtedy lepiej się zwijają. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. O roladzie na waflach nie raz czytałyśmy ale nie w wersji wytrawnej. SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są pyszne i sycące, ja na ziemniaki kładę jeszcze parówkę.Polecam.

    OdpowiedzUsuń