Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko.
Składniki
2 ciasta francuskie
10 cienkich parówek
1 żółtko
sos
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżka oleju
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
1 płat ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować całość sosem.
Drugi płat ciasta rozłożyć na płasko i wzdłuż pokroić na równe paski, ale od góry nie nacinać do końca. Podnosić co drugi pasek do góry i układać parówkę. Przykryć podniesionymi paskami ciasta, a podnieś kolejne i tak do końca.
Żółtko rozbełtać i posmarować ciasto pędzelkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
parówki w cieście francuskim
bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJak sprawdzić czy ciasto się przepieklo? Wczoraj robiłem i piekłem bardzo długo ok 40min i wydaje mi się ze ciasto w środku było surowe :(
OdpowiedzUsuńCiasto musi być rumiane
Usuń