wtorek, 27 czerwca 2017

Parówki w cieście francuskim

Parówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.  Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło.
Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko.


Składniki
2 ciasta francuskie
10 cienkich parówek
1 żółtko
sos
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżka oleju
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

1 płat ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować całość sosem.
Drugi płat ciasta rozłożyć na płasko i wzdłuż pokroić na równe paski, ale od góry nie nacinać do końca. Podnosić co drugi pasek do góry i układać parówkę. Przykryć podniesionymi paskami ciasta, a podnieś kolejne i tak do końca.
Żółtko rozbełtać i posmarować ciasto pędzelkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.

parówki w cieście francuskim

3 komentarze:

  1. Jak sprawdzić czy ciasto się przepieklo? Wczoraj robiłem i piekłem bardzo długo ok 40min i wydaje mi się ze ciasto w środku było surowe :(

    OdpowiedzUsuń