Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy.
Polecam!
Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa budyniowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
kruche ciasto z budyniem i truskawkami
kruche ciasto z połówkami jabłek
malinowa fantazja
tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami
truskawkowa niespodzianka
lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńa jak długo piec ?
OdpowiedzUsuńod 30 do 40 minut
Usuń