poniedziałek, 9 lutego 2015

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami

Składniki:

ciasto naleśnikowe

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
olej do smażenia

Krem:
750 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)

1/2 puszki kajmaku
3 kiwi
2 banany
1 granat


Wykonanie:

Naleśniki

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników.

Krem

W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem.
Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać serek mascarpone i chwilę ubijać.

Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu
i przyłożyć drugim.
Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki.
Kajmakiem smarować co drugi naleśnik.
Całość posmarować kremem i udekorować owocami.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia.
Owoce możemy wykorzystać dowolne.







4 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł! Wygląda pięknie a naleśniki i krem z mascarpone uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń