środa, 24 czerwca 2015

Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia

Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby.
Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja.

Składniki:

Warstwa truskawkowa:
600 g truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru
30 g żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%

Warstwa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
truskawki do dekoracji
listki mięty

Wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu.

Warstwa truskawkowa:

Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie. 
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał.
Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa.
Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić.
Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta.

Warstwa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła i wlewać bardzo powoli do ubijanej śmietany cały czas miksując.
Masę śmietanową wlać na warstwę truskawkową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować truskawkami i listkami mięty.







21 komentarzy:

  1. Musi smakować pysznie, wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robie takie ciasto na biszkoptach lub herbatnikach - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, prezencja i smak w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaką średnicę ma użyta tutaj tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  6. oj pyszności, robiłam podobne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio miałam okazję kosztować coś podobnego, było pyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudeńko! Wygląda rewelacyjnie :) Niebo w gębie... Mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile czasu zajmuje cała praca z torcikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się go bardzo szybko, ale dochodzi czas studzenia około 2 godziny

      Usuń
  10. Pięknie się prezentuje, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow wygląda fenomenalnie!! Taki deser zawsze i wszędzie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo czekałaś aż konsystencja stężeje?

    OdpowiedzUsuń