Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp.
Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem. Również bardzo smaczna.
Może skusicie się na takie letnie danie.
Polecam!
Składniki
4 duże kalarepy
150 g kaszy bulgur
100 g żółtego sera
1 cebula
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Sos
1 puszka pomidorów
1 cebulka
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając 4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko.
Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posiekaną kalarepę wymieszać z ugotowaną kaszą, koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Kalarepy muszą być mięciutkie.
Podawać polane sosem.
faszerowana kalarepa
Polecam
Kalarepa zapiekana
zapiekane pomidory
kwiaty cukinii zapiekane w cieście
bakłażan faszerowany
cukinia zapiekana z mięsem
nadziewam mięsem, ale spróbuję tej wersji:)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji kalarepy to chyba jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń