Strony

Kategorie

sobota, 1 lipca 2017

Kalafior faszerowany mięsem mielonym

Kalafior faszerowany mięsem mielonym z pieczarkami. Bardzo smaczne i sycące danie. Uwielbiam tak przygotowanego kalafiora. Bardzo łatwy do przygotowania.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z kalafiorem w roli głównej.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po pokrojeniu, ale następnym razem, kiedy będę ponownie przygotowywać to postaram się dodać zdjęcie,




1 duży kalafior
3 łyżki majonezu
150 żółtego sera

500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
100 g pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki

Kalafiora gotować w całości w posolonej wodzie około 5-6 minut. Wyciągnąć z wody przestudzić.
Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zrumienić cebulkę drobno pokrojoną. Dodać pieczarki drobno pokrojone, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem usmażyć.
Do mięsa dodać jajko, usmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kalafiora obrócić kwiatami do dołu, ściąć łodygę i nakładać mięso pomiędzy łodyżki.
Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
Podawać na ciepło krojąc w plastry.

kalafior faszerowany mięsem mielonym

Polecam
kalafior zapiekany z pomidorami
kalafior zapiekany w sosie serowym
kalafior zapiekany w sosie curry
kalafior z jajkami

9 komentarzy:

  1. takiej wersji kalafiora jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bardzo fajny pomysł, może tym sposobem mój mąż przekona się do kalafiora :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł mega! Na pewno spróbuję !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem co jutro na obiad dziękuję pewnie będzie pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam do takiego kalafiora sos czosnkowy domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste w wykonaniu i pyszne danie! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń