Strony

Kategorie

sobota, 22 września 2018

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku to typowo męskie danie. Jednak ja też jestem zwolenniczką takiej rumianej przypieczonej sztuki mięsa. Do tego frytki, musztarda, chrzan i uczta na 102.
Od czasu do czasu można sobie pozwolić na biesiadowanie i przeniesienie się do bawarskich smaków.
Polecam Wam również przygotowanie takiej golonki dla swoich mężczyzn i nie tylko :)
W zakładce MIĘSA znajdziecie również golonkę pieczoną na kapuście lub gotowaną.
Zapraszam i życzę smacznego.

Składniki
4 golonki wieprzowe przednie
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki

Golonki włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby zakrywała mięso.
Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 2h.
Po tym czasie wyjąć mięso z wody i wystudzić. Wodę można wykorzystać i ugotować na niej wspaniałą grochówkę.

Marynata
400 ml ciemnego piwa
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku

Skórę golonki ponacinać w kratkę.
Piwo wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą pokrojoną w piórka, papryką, kminkiem.
Zalać marynatą ugotowane golonki i dokładnie w niej je obtoczyć.
Wstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. W tym czasie można je raz obrócić.
Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą z marynaty i wlać na golonki pozostała część.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45-50 minut.
W trakcie pieczenia smarować mięso marynatą z pieczenia.

golonka po bawarsku

3 komentarze:

  1. Lenka ale musisz być leciwa. A ja jadam tak co dwa tygodnie tylko że bez peklowania,pod wódeczkę wiem wiem upraszczam. Spróbuję z peklowaniem. A tam gdzieś kazali peklować na 1-2 dni dlatego rezygnowałem

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie jestem krewnym master uczuć kuchni tylko kocham te smakowitości tu podawane. Pozdrawiam. Lena bużka

    OdpowiedzUsuń