Dzisiaj mam dla Was kurczaka w sosie kurkowym. Sezon grzybowy w pełni i możemy się delektować owocami lasu.
Ja bardzo lubię grzyby nie tylko jeść, ale też zbierać. Niestety w tym roku nie będę miała możliwości wędrować po lesie, ale zawsze można przecież kupić i przygotować swoje ulubione dania.
Polecam!
Składniki
400 g kurek (grzybów)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
400 g śmietany słodkiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka słodka
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowanego i zeszklić na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać kurczaka i razem smażyć mieszając przez około 4-5 minut.
Kurki oczyścić i dodać do mięsa i smażyć kolejne 5 minut mieszając.
Wlać śmietanę, doprawić solą pieprzem i słodką papryką. Zagotować.
kurczak w sosie kurkowym
akurat za grzybami nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńOch cho, cho u mnie garstka kurek kosztuje ponad 20 zł. Ale smak świeżych wilgotnych i pachnących lasem znam. Dziś pada cały dzień deszcz ma być ciepło będę miał grzybki. Przepis na pewno zastosuję. Jak Lena grzybków nie lubić.
OdpowiedzUsuń