Strony

Kategorie

środa, 19 września 2018

Bułki śmietankowe odrywane

Mega puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne bułki śmietankowe odrywane. Idealne do szkoły dla dzieci, na śniadanie lub kolację. Smakują również bez żadnych dodatków.
Super!!
W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką.
Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki
360 g maki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
160 g mleka
60 g cukru
1/4 łyżeczki soli

Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną.
Do miski przesiać mąkę. Żółtko i jajko ubić z cukrem i wlać do mąki. Dodać roztopione wystudzone masło, sól, i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach.
Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Dodatkowo
1 białko
100 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru

Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu.
Smietanę wymieszać z cukrem i wlać w szpary miedzy bułkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułki będą rumiane.

bułki śmietankowe odrywane

9 komentarzy:

  1. Pyszne bułeczki, smak mego dzieciństwa :) Dawno ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest prima pomysł. Kupiłem dziś w prywatnej piekarni bułki i człowieka odrzuca. Z marketów pieczywo jest dla mnie niestrawne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A co daje ta śmietana ? Można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomijać śmietany, bułki są bardziej słodkie i wilgotne.
      Lepsze!

      Usuń
  4. A jak chcę na dużą blache to gdy podwoje składniki to nie będzie wtedy za dużo? Czy zrobić z półtora porcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Posypałam makiem , są pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń