Super!!
W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką.
Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Składniki
360 g maki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
160 g mleka
60 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną.
Do miski przesiać mąkę. Żółtko i jajko ubić z cukrem i wlać do mąki. Dodać roztopione wystudzone masło, sól, i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach.
Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Dodatkowo
1 białko
100 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru
Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu.
Smietanę wymieszać z cukrem i wlać w szpary miedzy bułkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułki będą rumiane.
bułki śmietankowe odrywane
pyszne z konfiturą:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, smak mego dzieciństwa :) Dawno ich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńAle puszyste! :)mniam:)
OdpowiedzUsuńTo jest prima pomysł. Kupiłem dziś w prywatnej piekarni bułki i człowieka odrzuca. Z marketów pieczywo jest dla mnie niestrawne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A co daje ta śmietana ? Można pominąć?
OdpowiedzUsuńNie pomijać śmietany, bułki są bardziej słodkie i wilgotne.
UsuńLepsze!
A jak chcę na dużą blache to gdy podwoje składniki to nie będzie wtedy za dużo? Czy zrobić z półtora porcji?
OdpowiedzUsuńProszę podwoić porcję i bedzie akurat
UsuńPosypałam makiem , są pyszne !!!
OdpowiedzUsuń