piątek, 18 maja 2018

Bułki z kruszonką

Bułki z kruszonką idealne na śniadanie, kolację czy dla dzieci do szkoły. Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Wspaniały smak, puszyste, delikatne i ten zapach pieczonego pieczywa.:)
Aby jeszcze bardziej były smaczniejsze polecam domowe masło i dżem .
Na blogu w zakładce BUŁKI znajdziecie inne pomysły na bułeczki, rogale itp.
Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
źródło: mojewypieki.com


Składniki
550 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
45 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Kruszonka
120 g mąki
4 czubate łyżki cukru
60 g masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie ugniatać zbyt długo, bo zrobi się ciasto.

Dodatkowo
3 łyżki mleka

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru,3 łyżkami  mleka i łyżką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć.
Do miski wsypać mąkę, wsypać sól, cukier. Ciepłe mleko rozbełtać z jajkiem i żółtkami, a następnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże , roztopione wystudzone masło i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze 80 g .
Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  do momentu aż bułki będą rumiane.

bułki z kruszonką


2 komentarze: