Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej.
Prawda, że obiadek pierwsza klasa :)
Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka po amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem.
Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 50 minut.
Na koniec dodać sos sojowy. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
żeberka w sosie własnym
Lubię żeberka, rzadko jadam, ale zawsze ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńZa samymi żeberkami nie przepadam, ale taki sosem z żeberek to bym nie pogardziła. Powiem więcej nawet o dokładkę bym poprosiła!
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu lubię zjeść żeberka:)
OdpowiedzUsuńPorządny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten sosik, w którym sobie pływają :)
OdpowiedzUsuńAkurat żeberka niekoniecznie do nas przemawiają :)
OdpowiedzUsuń