Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie dania jednogarnkowe. Nastawiam i samo się robi.
Tym razem zrobiłam żeberka duszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami.
Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :)
Polecam Wam również żeberka po amerykańsku
inspiracja czasopismo Moje gotowanie
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
3 średnie cebule
3 łyżki smalcu
1 duże jabłko
5 plasterków boczku
500 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną.
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli.
Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso.
Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku.
Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko.
Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie.
żeberka duszone w kapuście kiszonej
Już bardzo dawno nie jadłam żeberek:)
OdpowiedzUsuńŻeberka, na dodatek wędzone i do tego w kiszonej kapuście...pyszota:)
OdpowiedzUsuńWyglad przepyszny, kiedys sprubuje !dziekuje !
OdpowiedzUsuńNo właśnie dziś duszę żeberka wg w/w przepisu myślę że będzie dobra. Zawsze duszę z przyprawami i dużą ilością cebuli. Mała zmiana nie miałem boczku i dodałem innej wędzonki
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPysznie uduszone :-) bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :D Kapustę kiszoną lubimy :D
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuń