Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem.
Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta.
Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało.
Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów.
Zródło Ciasta S.Anastazji
Ciasto 1
5 jajek
2 łyżki oleju
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyzki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.
Ciasto 2
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 szklanka posiekanych orzechów
4 pokruszone ciastka biszkopty
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.
Krem
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyzki maki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
250 g masła
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać.
Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
Pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową.
Dodatkowo
600 g ptasiego mleczka
2 czerwone galaretki
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć.
Polewa
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady
Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa.
Składanie ciasta
Ciasto 1
1/2 kremu
ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę.
1/2 kremu
Ciasto 2
polewa
ciasto z ptasim mleczkiem