Strony

Kategorie

poniedziałek, 31 października 2016

Pyzy z białą kiełbasą

Zawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość szybko się je robi. Podaję je z cebulką podsmażoną na maśle i resztką farszu, który mi zostaje.
Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 duże jajko lub dwa małe
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól

4 średnie białe surowe kiełbasy

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki.
Kiełbasę rozdrobnić widelcem.
Z ciasta formować kulki, spłaszczyć i nałożyć kiełbasy. Uformować kulkę tak, aby farsz był w środku.
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wkładać pyzy. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię wody około 3-4 minuty.
Wyciągać łyżką cedzakową.

pyzy z białą kiełbasą

piątek, 28 października 2016

Krokiety z makrelą wędzoną

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą.
Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione.
Spróbujcie koniecznie!


Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem.
Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło.
Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron.

Farsz
2 średnie wędzone makrele
2-3  łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz

Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w  razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem.

Dodatkowo
bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej do smażenia

Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty.
Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany.

krokiety z wędzoną makrelą

środa, 26 października 2016

Andruty z masą kajmakową (wafle)

Mega szybkie do zrobienia, mega smaczne. Bardzo szybko znikają z talerza. Uwielbiam takie wafle od dziecka. Kiedyś pamiętam moja mama robiła masy maślane z dżemem, albo z dodatkiem kakao. Ja zdecydowanie wolę z kajmakiem. Jeśli nie próbowaliście to polecam, bo są pyszne.
Dla urozmaicenia smaku można co drugi wafel posmarować dżemem.

Składniki
1 opakowanie wafli
1 puszka kajmaku
200 g masła
2 łyżki śmietany kremówki

Masło utrzeć ze śmietaną. Dodać kajmak i dokładnie zmiksować. Przekładać wafle masą. a następnie przycisnąć całość. Schłodzić najlepiej całą noc.


andruty z masą kajmakową 




piątek, 21 października 2016

Ciasto delicje kawowe

Ciasto z delicjami. Bardzo smaczne i nie ma przy nim tak wiele pracy.  Skorzystałam z przepisy S. Anastazji i jak zawsze ciasto wyszło rewelacyjne.
Może i Wy skusicie się i w weekend takie upieczecie. Polecam!!!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce Ciasta.


Ciasto

5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonej kawy

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka,
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Posypać kawą po wierzchu ciasta.

6 białek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Całość wlać na ciasto posypane kawą.
Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
Ciasto po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia.

Masa
250 g masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 żółtka

Wodę, cukier, kakao i masło podgrzać. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 7 minut.
Odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie zimna wbić żółtka i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo
2 opakowania delicji
2 galaretki dałam zielone

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeją.

Składanie ciasta

ciasto
masa kakaowa
delicje
galaretka




Ciasto delicje kawowe














wtorek, 18 października 2016

Tortellini z warzywami

Moja propozycja na obiad to tortellini z warzywami. Szybko i smacznie. Nie wymaga wielkiego wysiłku i czasu. Moja rodzinka uwielbia takie dania, chociaż mój starszy syn twierdzi, że obiad bez mięsa to nie obiad. Cóż czasami musi być i bez wkładki mięsnej.
Może i Wy skusicie się na takie danie?


Składniki
300 g tortellini
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej
250 ml śmietany dałam 18%
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
płatki chilli
szczypiorek


Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
Warzywa ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a nastepnie odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i smażyć 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli. Całość wlać do tortellini i wymieszać wraz z warzywami. W razie potrzeby doprawić.
Podawać posypane szczypiorkiem.

tortellini z warzywami


poniedziałek, 17 października 2016

Surówka z czerwonej kapusty

Świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty. Oto mój najłatwiejszy i  prosty sposób na surówkę. Zawsze mi się podoba jej kolor. Prawda, że bardzo ładny?
Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję to można zamienić majonez na jogurt naturalny. Jednak ja wolę zdecydowanie z majonezem.
Może i Wy się skusicie?

Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
koperek

Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i wszystko dobrze wymieszać, a najlepiej ręką pougniatać. Odstawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Ce
Dodać cukier, majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Posypać koperkiem.

surówka z czerwonej kapusty



sobota, 15 października 2016

Szybkie ciasto dyniowe

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach.
Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie.
Prawda, że proste?
Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha.

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka puree z dyni

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej  i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak przygotować puree z dyni
/Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy  na gładko.

Szybkie ciasto dyniowe

środa, 12 października 2016

Naleśniki zapiekane pod budyniem

Naleśniki podane w troszkę inny sposób, a smakują rewelacyjnie. Bardzo ładnie się kroją na porcje. Nie zdążyłam zrobić porcji na talerzu, bo zbyt szybko zostały zjedzone.
Jak będę przygotowywała ponownie to postaram się dołożyć brakującą fotkę.
Polecam na śniadanie, kolację lub obiad. Ja polałam syropem klonowym ,ale również przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi.


Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Dodatkowo
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
syrop klonowy (opcjonalnie)

Budyń zagotować z mlekiem.

Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania ściśle obok siebie. Można układać nawet dwie warstwy naleśników.
Pozostałym budyniem zalać naleśniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż budyń się zetnie i zarumieni.
Przed podaniem można polać syropem klonowym.

naleśniki zapiekane pod budyniem



poniedziałek, 10 października 2016

Sałatka z pora i papryki

Szybka sałatka do obiadu lub do kanapek. Można zamiast majonezu tak jak podałam w przepisie przygotować z jogurtem lub jak kto woli ze śmietaną. Za każdym razem będzie smaczna.
Uwielbiam takie surówki czy sałatki do obiadu. Zawsze staram się przygotować coś nowego lub dawno nie podawanego. Jeśli macie ochotę to zerknijcie do zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie.


Składniki
1 duży por
10-12 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski.
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.

sałatka z pora i papryki


sobota, 8 października 2016

Pulpety z kapustą pekińską z prodiża

Dzisiaj na obiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne.
Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała głowka kapusty pekińskiej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz


1 puszka pomidorów
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
koperek do posypania


Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je prodiża. Wlać puszkę pomidorów zmiksowane z wodą. Doprawić solą i pieprzem. Piec w prodiżu około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.


pulpety z kapustą pekińską z prodiża

wtorek, 4 października 2016

Zupa grochowa

Zupa grochowa powinna być gęsta, zawiesista i smaczna. Idealna na chłodne dni.
Zupa ta zawsze mi się kojarzy z piknikami, wojskiem i wszelkimi imprezami na wolnym powietrzu. Mój syn był ostatnio na takiej wycieczce, gdzie częstowali uczestników wojskową grochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki.


Składniki
1 wędzone żeberko
1 mała golonka wieprzowa
2 szklanki łuskanego grochu
3 litry wody
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
1 liść laurowy
1 łyżka majeranku
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem. Zagotować. W razie gdy zupa jest zbyt rzadka wymieszać łyżeczkę mąki z wodą, wlać do zupy i zagotować.

zupa grochowa

poniedziałek, 3 października 2016

Ciasto z ptasim mleczkiem

Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem.
Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta.
Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało.
Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów.
Zródło Ciasta S.Anastazji


Ciasto 1
5 jajek
2 łyżki oleju
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyzki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

Ciasto 2
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 szklanka posiekanych orzechów
4 pokruszone ciastka biszkopty
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

Krem
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyzki maki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
250 g masła

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać.
Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
Pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową.

Dodatkowo
600 g ptasiego mleczka
2 czerwone galaretki
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć.

Polewa
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady 
Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa.


Składanie ciasta
Ciasto 1
1/2 kremu
ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę.
1/2 kremu
Ciasto 2
polewa 

ciasto z ptasim mleczkiem