Strony

Kategorie

środa, 19 lipca 2017

Roladki z podudzi indyka

Przygotowałam pyszne roladki z podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy.
Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami.
W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa.


8 podudzi z indyka
2-3 ogórki kiszone
1 mała czerwona papryka
50 g żółtego sera
1 czerwona cebula
sól
pieprz
słodka papryka
1 pomidor
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej

Z podudzi wyciąć kości. I każdy kawałek rozbić na cienki kotlet. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Paprykę i ogórki pokroić na paseczki. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka.
Na każde udko nałożyć paseczek ogórka, cebulę, paseczek papryki i posypać delikatnie serem. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w mące.
Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić roladki z dwóch stron, a następnie wlać szklankę wody, dodać resztę pokrojonej cebuli, obranego ze skóry pomidora i pokrojonego w plastry oraz papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut.

Roladki z podudzi indyka

Polecam
indyk pieczony
schab w sosie brokułowym
roladki z indyka
rolada z pieczarkami

1 komentarz: