Ciasto mleczna kanapka, polecam wszystkim.
Biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku. Rewelacyjny smak. Bardzo szybko znika z talerzy. Szczególnie ulubione ciasto dzieci. Ostatnio bardzo popularne w sieci.
Postanowiłam się skusić i ja. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie upiec.
Polecam!
Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 25x32 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
2,5 szklanki mleka w proszku
Mleko z cukrem zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać mleko w proszku i zmiksować.
Ciasto przełożyć kremem.
Polewa
100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i wymieszać
Polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
mleczna kanapka
i ja będę musiała spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy zamiast tradycyjnego mleka w proszku moze byc mleko granulowane?
OdpowiedzUsuńMyślę, że raczej nie może być granulowane.
UsuńJak długo chłodzimy w lodówce?
OdpowiedzUsuńDwie trzy godziny, jeśli domownicy są w stanie tyle wytrzymać nie podjadając :)
Usuń