piątek, 23 października 2015

Roladki z indyka

Bardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis).
Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki.
Prawda, że smaczny obiadek?
Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis.

Składniki na 6 roladek
500 g piersi z indyka
6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów)
6 plasterków żółtego sera
1 jajko
sól 
pieprz
bułka do panierowania
masło klarowane do smażenia

Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić delikatnie, aby nie podziurawić kotletów.
Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora.
Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką.
Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej,  roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor.
Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut.

Roladki z indyka

5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny obiadek! Też bym taki chętnie zjadła, muszę sobie przygotować 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja napiekłem stos kotletów mielonych i roladka musi poczekać ale przepis ciekawy. Może jednak zrobię.

    OdpowiedzUsuń