czwartek, 6 sierpnia 2015

Kurczak "wszystko w jednym"

Kurczak wszystko w jednym to takie danie jednogarnkowe, ale z piekarnika.
Można do tego dania wykorzystać całego kurczaka, albo tak jak ja zrobiłam i dałam podudzia.
Wiem jestem szalona i włączyłam piekarnik. Jednak musiałam, bo na obiedzie miałam córkę z mężem i moją malutką wnusię. No dobra już nie taka mała, bo ma 16 miesięcy.



Składniki:

8 podudzi z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki
8 pomidorów koktajlowych
4 kromki z bagietki
starta skórka z jednej cytryny
100 g masła
3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i solą i rozetrzeć na udkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut, a następnie dodać pomidory i pokrojoną w kawałki bagietkę  Zapiekać ponownie około 10 minut. Mięso musi być upieczone, a bagietka przyrumieniona.
Po wyjęciu z piekarnika posypać oliwkami.


kurczak wszystko w jednym


12 komentarzy: