Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią, a może też i zdjęciem potrawy.
Składniki
12 podudzi z kurczaka
250 g pieczarek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 tymianku
5 łyżek oliwy
Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Sól, pieprz,papryki,tymianek i oliwę wymieszać dokładnie w miseczce. Powstałą mieszanką posmarować dokładnie mięso i ułożyć je na blaszkę.
Pomiędzy udkami ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki.
Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem.
udka pieczone z pieczarkami
Polecam
kurczak w pomarańczach
udka z cytrynową nutą
złoty kurczak
udka pieczone w majonezie i ketchupie
lubię udka:)
OdpowiedzUsuńOch,pysznie:)do tego surówka i jak dla mnie obiad idealny:)
OdpowiedzUsuńSmakowity kurczak z pieczarkami, świetne danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuń