Parówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem.
Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka.
Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu.
Polecam!
1 szklanka mleka (250 ml) + 10 łyżek do smarowania ciasta
110 g masła
1 łyżka cukru
2 całe jajka
30 g świeżych drożdży
3,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
20 cienkich parówek
Drożdże rozgnieść z cukrem i trzema łyżkami mleka na gładko. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt, a następnie pociąć paski o szerokości 3 cm.
Parówki obrać z folii i każdą obwinąć ciastem spiralnie, tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Parówki w cieście układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut aż ciasto lekko wyrośnie, posmarować ciasto mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Strony
▼
Kategorie
▼
środa, 29 listopada 2017
poniedziałek, 27 listopada 2017
Udka z indyka z pieczarkami
Udka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
1 kg udek indyczych bez kości
400 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i słodką,solą oraz pieprzem. Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
1 kg udek indyczych bez kości
400 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i słodką,solą oraz pieprzem. Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
udka z indyka z pieczarkami
piątek, 24 listopada 2017
Gulasz z kiełbasy
Gulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA.
Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
1 kg kiełbasy (dałam podwawelską)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki ketchupu pikantnego
150 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodać drobno posiekany czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut.
Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy.
Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
1 kg kiełbasy (dałam podwawelską)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki ketchupu pikantnego
150 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodać drobno posiekany czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut.
Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy.
gulasz z kiełbasy
poniedziałek, 20 listopada 2017
Smerfetka - ciasto bez pieczenia
Ciasto smerfetka- bez pieczenia i tylko pięć składników.
Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Proste do przygotowania. A skąd nazwa smerfetka? Wiadomo iż smerfy są niebieskie tak jak właśnie to ciasto. :)
Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka.
Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu.
Polecam!
Masa serowa niebieska
1 kg sera wiaderkowego
2 niebieskie galaretki
3/4 szklanki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Przestudzić, ale nie galaretka się zsiąść.
Ser zmiksować z cukrem, a następnie z tężejącą galaretką.
Masa śmietanowa
600 g śmietany kremówki 36%
1 śmietanfix
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować.
Dodatkowo
1 niebieska galaretka
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
200 g śmietany kremówki
Cukier puder do smaku
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową i odstawić do lodówki aż stężeje.
Po tym czasie nałożyć masę śmietanową.
Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto.
Odstawić do lodówki aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Zrobić dekoracje.
Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Proste do przygotowania. A skąd nazwa smerfetka? Wiadomo iż smerfy są niebieskie tak jak właśnie to ciasto. :)
Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka.
Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu.
Polecam!
Masa serowa niebieska
1 kg sera wiaderkowego
2 niebieskie galaretki
3/4 szklanki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Przestudzić, ale nie galaretka się zsiąść.
Ser zmiksować z cukrem, a następnie z tężejącą galaretką.
Masa śmietanowa
600 g śmietany kremówki 36%
1 śmietanfix
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować.
Dodatkowo
1 niebieska galaretka
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
200 g śmietany kremówki
Cukier puder do smaku
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową i odstawić do lodówki aż stężeje.
Po tym czasie nałożyć masę śmietanową.
Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto.
Odstawić do lodówki aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Zrobić dekoracje.
Filiżankę można zakupić w sklepie tarka i miarka
piątek, 17 listopada 2017
Ciastka brownie z masłem orzechowym
Słodkie czekoladowe ciastka przełożone kremem z masła orzechowego. Połączenie dwóch smaków. Słodki i słony. Smakują rewelacyjnie. Koniecznie wypróbujcie.! U mnie znikały w ekspresowym tempie. Polecam szczególnie miłośnikom brownie.
Do ciastka gorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów.
Źródło przepisu mojewypieki.com
Ciastka
200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g)
40 g masła
2 jajka
140 g cukru
35 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno posiekanej nożem czekolady i chwilę mieszać aż czekolada się częściowo rozpuści. Postawić ponownie na palnik i rozpuścić do końca czekoladę mieszając.
Lekko przestudzić.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta.
Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Ciastka muszą popękać.
Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem
280 g masła orzechowego
80 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
60 ml śmietany kremówki 30%
W misce zmiksować masło wraz z masłem orzechowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ponownie ubić.
Na ciastko wyłożyć krem i przykryć drugim ciastkiem.
Do ciastka gorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów.
Ciastka
200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g)
40 g masła
2 jajka
140 g cukru
35 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno posiekanej nożem czekolady i chwilę mieszać aż czekolada się częściowo rozpuści. Postawić ponownie na palnik i rozpuścić do końca czekoladę mieszając.
Lekko przestudzić.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta.
Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Ciastka muszą popękać.
Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem
280 g masła orzechowego
80 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
60 ml śmietany kremówki 30%
W misce zmiksować masło wraz z masłem orzechowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ponownie ubić.
Na ciastko wyłożyć krem i przykryć drugim ciastkiem.
ciastka brownie z masłem orzechowym
środa, 15 listopada 2017
Flaczki wołowe
Flaczki jedni uwielbiają, a inni nie zbliżają się do tego dania. Ja lubię tylko takie, które przygotowuję w domu. Od czasu do czasu pojawiają się w moim menu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj.
Polecam!
Składniki:
1 kg flaków wołowych parzonych białych
1 duża pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
1 mały por
2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
150 g przecieru pomidorowego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej wg własnego smaku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól
pieprz
Flaki przelać na sicie opłukuję zimną wodą, a następnie przelewam wrzącą wodą.
Włożyć do garnka wlać 2.5 l wody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować.
Polecam!
Składniki:
1 kg flaków wołowych parzonych białych
1 duża pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
1 mały por
2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
150 g przecieru pomidorowego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej wg własnego smaku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól
pieprz
Flaki przelać na sicie opłukuję zimną wodą, a następnie przelewam wrzącą wodą.
Włożyć do garnka wlać 2.5 l wody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować.
Flaczki wołowe
poniedziałek, 13 listopada 2017
Sałatka z buraków i sera
Prosta i smaczna sałatka z buraków i żółtego sera. Podana w formie tortu. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Może być dodatkiem do obiadu, mięs lub jako samodzielne danie.
Dekorację sałatki podpatrzyłam na jednym z rosyjskich blogów Коллекция Рецептов
Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI.
Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia dań mile widziane :)
Składniki
4 średnie buraki
3 duże ząbki czosnku
400 g żółtego sera typu gouda
4 jajka + 1 jajko do dekoracji
1 łyżka pestek z dyni
5 łyżek pestek słonecznika
sól
pieprz
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser pokroić na plastry i foremką do ciastek wyciąć wzorki. Ja wycięłam gwiazdki, a pozostały ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Buraki, ser, jajka czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć obręcz (moja miała 18cm) i nałożyć sałatkę. Posypać mieszanką pestek słonecznika i dyni. Ułożyć na wierzchu jajko przekrojone na ćwiartki.
Zdjąć delikatnie obręcz i ozdobić boki gwiazdkami z sera.
Sałatkę schłodzić.
Dekorację sałatki podpatrzyłam na jednym z rosyjskich blogów Коллекция Рецептов
Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI.
Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia dań mile widziane :)
Składniki
4 średnie buraki
3 duże ząbki czosnku
400 g żółtego sera typu gouda
4 jajka + 1 jajko do dekoracji
1 łyżka pestek z dyni
5 łyżek pestek słonecznika
sól
pieprz
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser pokroić na plastry i foremką do ciastek wyciąć wzorki. Ja wycięłam gwiazdki, a pozostały ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Buraki, ser, jajka czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć obręcz (moja miała 18cm) i nałożyć sałatkę. Posypać mieszanką pestek słonecznika i dyni. Ułożyć na wierzchu jajko przekrojone na ćwiartki.
Zdjąć delikatnie obręcz i ozdobić boki gwiazdkami z sera.
Sałatkę schłodzić.
sałatka z buraków i sera
sobota, 11 listopada 2017
Kotlety z wędzonej ryby
Kotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu.
Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad.
W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam
rybę po genueńsku lub rybę po indiańsku
Składniki
2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba
1 cebula
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety.
Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane.
Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad.
W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam
rybę po genueńsku lub rybę po indiańsku
Składniki
2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba
1 cebula
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety.
Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane.
kotlety z wędzonej ryby
czwartek, 9 listopada 2017
Grzane piwo
Grzane piwo z miodem i imbirem, rozgrzewa i dobrze smakuje. Za oknem chłód i zimno, a ja polecam miłośnikom tego napoju alkoholowego kufel ciepłego grzańca.
Na blogu w zakładce Alkohole i Napoje znajdziecie inne pomysły, które może przypadną Wam do gustu. Szczególnie polecam pożywny koktajl, bez procentów, ale samo zdrowie.
Składniki
1/2 l piwa jasnego
4 goździki
2 łyżki miodu
3 szczypty imbiru
cynamon
Do rondelka wlać piwo, dodać goździki, imbir i miód. Wszystko zagrzać tak, aby piwo było gorące, ale się nie zagotowało. Wymieszać i wlać do kufla. Posypać cynamonem i pić ciepłe.
Na blogu w zakładce Alkohole i Napoje znajdziecie inne pomysły, które może przypadną Wam do gustu. Szczególnie polecam pożywny koktajl, bez procentów, ale samo zdrowie.
Składniki
1/2 l piwa jasnego
4 goździki
2 łyżki miodu
3 szczypty imbiru
cynamon
Do rondelka wlać piwo, dodać goździki, imbir i miód. Wszystko zagrzać tak, aby piwo było gorące, ale się nie zagotowało. Wymieszać i wlać do kufla. Posypać cynamonem i pić ciepłe.
grzane piwo
wtorek, 7 listopada 2017
Rogale topione w wodzie
Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec.
Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA.
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki (na około 45 rogalików)
500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
250 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko do smarowania rogalików
powidła śliwkowe lub inne
cukier puder do oprószenia
Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie.
Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto.
Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy ją i kroimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy nożem na trójkąty. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczką powidła i zwijać do wąskiej części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA.
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki (na około 45 rogalików)
500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
250 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko do smarowania rogalików
powidła śliwkowe lub inne
cukier puder do oprószenia
Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie.
Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto.
Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy ją i kroimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy nożem na trójkąty. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczką powidła i zwijać do wąskiej części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
rogale topione w wodzie
sobota, 4 listopada 2017
Poduszkowiec - ciasto
Ciasto poduszkowiec. Skąd taka nazwa? Po upieczeniu na cieście tworzą się wypukłe kwadraty w kształcie poduszeczek. Ciasto czekoladowe w połączeniu z serem jest bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i efektownie wygląda.
Może i Wy skusicie się na upieczenie tego placka.
Polecam!
W zakładce CIASTA znajdziecie więcej przepisów na różne rodzaje ciast.
Ciasto
6 jajek rozm M
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
120 ml wody
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę i ponownie zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Zmiksować.
Czekoladę rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto.
Ser
300 sera twarogowego
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
Ser zblendować, dodać cukier i budyń. Wszystko wymieszać dokładnie.
Do rękawa cukierniczego nałożyć ser i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
Do tzw suchego patyczka.
Może i Wy skusicie się na upieczenie tego placka.
Polecam!
W zakładce CIASTA znajdziecie więcej przepisów na różne rodzaje ciast.
Ciasto
6 jajek rozm M
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
120 ml wody
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę i ponownie zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Zmiksować.
Czekoladę rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto.
Ser
300 sera twarogowego
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
Ser zblendować, dodać cukier i budyń. Wszystko wymieszać dokładnie.
Do rękawa cukierniczego nałożyć ser i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
Do tzw suchego patyczka.
ciasto poduszkowiec
czwartek, 2 listopada 2017
Naleśniki z duszonym mięsem
Jeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe.
Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie.
Mięso
700 g karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony.
Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości.
Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części.
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć naleśniki z dwóch stron.
Dodatkowo
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
sos barbecue lub inny swój ulubiony
Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik.
Po wierzchu można polać sosem.
Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie.
Mięso
700 g karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony.
Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości.
Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części.
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć naleśniki z dwóch stron.
Dodatkowo
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
sos barbecue lub inny swój ulubiony
Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik.
Po wierzchu można polać sosem.
naleśniki z duszonym mięsem