czwartek, 16 kwietnia 2015

Żeberka pieczone z jabłkami

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
2 jabłka
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 szklanki wody
sól

Wykonanie

Przygotować marynatę.
Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać  słodką paprykę,
pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem  pieczenia dodać
je do żeberek.
Smacznego







16 komentarzy:

  1. Pieczone żeberka są pyszne, z jabłkami nie jadłam, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sposób na pyszne żeberka. Mniam wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za żeberkami, ale te Twoje wyglądają naprawdę zachcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie od jakiegoś czasu chodzą za mną żeberka. Twoje wyglądają tak apetycznie że zaraz chyba pobiegnę do sklepu po kawał mięsa by je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie to sobie obmyslilas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam a tak lubię takie żebereczka rumiane do tego jabłuszko mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają fantastycznie! Przepis zdecydowanie do przetestowania. :)

    OdpowiedzUsuń