niedziela, 4 października 2015

Szakszuka - jaja w pomidorach

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. W tłumaczeniu oznacza bałagan.
Według mnie nie jest to żaden bałagan, ale bardzo smaczna potrawa.
Robię to danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje. Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie.
Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku.

Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
5 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i smażyć pół minuty.
Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5-7 minut mieszając.
Dodać przyprawy, przecier, i puszkę pomidorów. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Łyżką zrobić dołki i wbić jajka. Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Zdjąć z palnika i posypać posiekanym szczypiorem.
Podawać gorące.

szakszuka  jaja w pomidorach

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na weekendowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tego dania a wygląda ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tej potrawy, ale bardzo apetycznie wygląda :) Podoba mi się, kiedyś przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy jaja w takim pomidorowym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!
    Dodaję jeszcze inne składniki.
    Pyszna na Twojej patelni!

    OdpowiedzUsuń
  6. To potrawa dla mnie b. dobra. Codziennie jem na śniadanie trzy jajka z dodatkami. Czasem jedno białko i cztery żółtka z małą kromką chleba. Wagę ciała mam taką samą od lat. Cholesterol itp. w normie. Dlatego polecam

    OdpowiedzUsuń