środa, 6 września 2017

Bułka dwukolorowa

Bułka dwa kolory i dwa smaki. Idealnie smakuje z masłem i dżemem domowej roboty.
Taka chałka w odmiennym wydaniu. Polecam na śniadanie lub kolację. Do tego szklanka mleka lub gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba.
Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki.
Może i wy się skusicie na kawałek buły.


Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
5 łyżek  cukru kryształu
100 g roztopionego masła
sól

Dodatkowo
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 jajko do smarowania bułki

Blaszka keksówka 37x12 cm


Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę,cukier, sól,  mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem.
Wlać do mąki   wyrośnięte drożdże i  dokładnie ciasto wyrobić aż będzie gładkie i lśniące.
Ciasto podzielić na dwie równe części . Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto dokładnie do połączenia się składników.Utworzyć z ciasta kulkę białą i drugą ciemną z kakao. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i każdą kulę podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałek na długość blaszki.
Powstanie 12 wałeczków.
W blaszce wyłożonej papierem  układamy wałek jasny, ciemny, jasny, ciemny. Na wierzchu układamy wałki odwrotnie
(na ciemnym biały, a na białym ciemny)
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia, a po tym czasie posmarować bułkę roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana.


bułka dwukolorowa



3 komentarze: