czwartek, 2 listopada 2017

Naleśniki z duszonym mięsem

Jeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe.
Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie.


Mięso
700 g  karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu

Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony.
Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości.
Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części.

Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć  naleśniki z dwóch stron.

Dodatkowo
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
sos barbecue lub inny swój ulubiony

Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik.
Po wierzchu można polać sosem.

naleśniki z duszonym mięsem





1 komentarz: