czwartek, 30 maja 2019

Naleśniki z kaczką

Wcześniej  na blogu pokazywałam Wam  krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego.
Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie.
Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem.
Ja polałam ketchupem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.


Naleśniki
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól

Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.

Farsz
Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami)
4 ogórki małosolne
1 cebula
sól
pieprz

Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Podsmażyć na patelni z dwóch stron i podawać
z  sosem czosnkowym lub ketchupem.

naleśniki z kaczką

2 komentarze:

  1. To fajne, ale u mnie z kaczką to kiepsko, ale mięsko z kury rosołowej też będzie dobre. To na 15 czerwca urodziny córki.

    OdpowiedzUsuń