Strony

Kategorie

poniedziałek, 30 października 2017

Sernik kapitański

Wspaniały z dodatkiem drożdży sernik kapitański. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny serniczek. Wilgotny, pełen orzechów i innych dodatków. Całość polana mleczną czekoladą.
Rewelacja!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie również na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Źródło przepisu gazetka Ciasta i torty 

Składniki
1 kg sera twarogowego tłustego
7 jajek
140 g masła
300 g cukru pudru
100 g łuskanych orzechów włoskich (dałam pistacje)
100 g migdałów
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka

Polewa
70 g mlecznej czekolady


Migdały i orzechy zblendować.
Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować.
Masło otrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodawać kolejno żółtka.
Drożdże rozetrzeć z mlekiem na gładko i dodać do masy jajecznej. Dodać zmielony ser i zmiksować. Na koniec wsypać rozdrobnione orzechy i migdały. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 50-55 minut.
Po całkowitym wystudzeniu sernika, wyjąć z tortownicy i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą


sernik kapitański

.

piątek, 27 października 2017

Łopatka wieprzowa z papryką

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie.
Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs.
Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach.


Skłądniki
700 g łopatki wieprzowej bez kości
2 zielone papryki
1 duża cebula
300 g tomatery
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki pszennej

W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w większą kostkę.(nie rumienić).
Dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem oraz mąką pszenną. Wszystko lekko zrumienić i zalać wodą. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Wlać tomaterę, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze około 5 minut.


łopatka wieprzowa z papryką


środa, 25 października 2017

Mięsny kociołek z pieczarkami

Lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo. Dużo jedzenia, mało mycia naczyń. Dzisiaj mam dla Was kociołek mięsny z pieczarkami i warzywami. Szybko i smacznie.
W zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE znajdziecie więcej przepisów.
Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało.


Składniki
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 duże marchewki
250 g pieczarek
2 średnie cebule
5 średnich ziemniaków
kawałek selera
1 pietruszka
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra


Masło rozgrzać w rondlu i lekko przyrumienić mięso pokrojone w kawałki oraz oprószone solą i pieprzem.
Następnie dodać pokrojoną w w dużą kostkę cebulę. Marchewkę , pietruszkę i seler pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieczarki ( w plastry), ziele angielskie, liście laurowe, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką i gotować pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie.
Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Zagotować i gotowe.


poniedziałek, 23 października 2017

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są chyba najbardziej popularne i najbardziej lubiane przez moją rodzinkę. Robię zawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam.
Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało.


Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli

Farsz
1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g twarogu
2 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Powinna być lekko zarumieniona.
Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę.
Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. farsz powinien być lekko pikantny.


Ciasto
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać gorącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podsmażyć na maśle z cebulką




piątek, 20 października 2017

Biszkoptowy uśmiech

Biszkoptowy uśmiech, pocałunek Adama lub usta. Pod takimi nazwami spotkać można to ciasto.
Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Jedyną jego wadą jest to, że bardzo szybko znika. :)
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Polecam!
Ciasto nie jest zbyt pracochłonne.


Biszkopt
6 jajek rozm L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1  łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 mały słoiczek powideł śliwkowych lub inne
1 puszka ananasa w plasterkach
3 galaretki cytrynowe

Biszkopty smarujemy powidłami i składamy po dwa razem

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta na blaszkę, a następnie układać złożone  biszkopty. Wlać pozostałą część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa
1/2 l mleka
250 g masła
2 budynie waniliowe

Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Składanie ciasta
Upieczony biszkopt z ciasteczkami
Masa budyniowa
Ananas, środku każdego nakładamy powidła
Galaretka

biszkoptowy uśmiech






poniedziałek, 16 października 2017

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem. Bardzo szybkie i tanie danie obiadowe. Czasami brak czasu zmusza nas do ugotowania czegoś w ekspresowym tempie. Oto pomysł na taki obiad.
Ja wykorzystałam makaron świderki, ale może być on dowolny.
W zakładce MAKARONY znajdziecie również inne szybkie pomysły na obiad.
Może i Wy podzielicie się swoimi pomysłami na ekspresowe danie.

Składniki

300 g makaronu świderki
2 łyżki masła klarowanego
3 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400 g śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
szczypta płatków chilli

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka.
Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć około 1 minuty.
Dodać liście szpinaku, chwilę smażyć i wlać śmietanę. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą płatków chilli.
Smażyć aż sos będzie gęsty, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

makaron ze szpinakiem

sobota, 14 października 2017

Zapiekanka makaronowa bez sera

Często pytaliście mnie jak zrobić zapiekankę bez sera. Dzisiaj mam dla Was  jedną z takich zapiekanek makaronowych. Bardzo smaczna i szybka do zrobienia. Całość zalana sosem na bazie pomidorów i jogurtu.
Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Mile widziane również zdjęcie Waszej potrawy.


Składniki:
300 g makaronu kokardki
300 g szynki
200 g pomidorów koktajlowych
1 por (10 cm)
2 garście liści szpinaku
2 średnie cukinie
2 łyżki masła klarowanego
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Makaron ugotować i odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki pora i lekko go zeszklić. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę i podsmażyć około 5-6 minut na patelni wraz z porem. Całość oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z palnika. Dodać szpinak i wymieszać.Całość wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pomidory z puszki wraz z sokiem i jogurtem zblendować na gładko. Doprawić majerankiem, oregano, solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i zalać makaron.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Na koniec ułożyć pomidory koktajlowe.

zapiekanka makaronowa bez sera

czwartek, 12 października 2017

Tort chałwowy

Kakaowy biszkopt przekładany kremem chałwowym. Wspaniała gratka dla miłośników chałwy. Taki tort zażyczył sobie mój starszy syn na swoje urodziny. Był bardzo smaczny i szybko znikał.
Krem puszysty i delikatny. Ja posypałam orzeszkami w czekoladzie, ale można zastąpić je rodzynkami lub inną posypką.
W zakładce Ciasta znajdziecie również inne przepisy na wypieki oraz na ciasta bez pieczenia.


Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm)
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Przekroić na trzy blaty.

Krem chałwowy

200 g masła
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
150 g chałwy


Mleko wymieszać z budyniami i zagotować, stale mieszając, aby nam się nie przypaliło.
Kiedy masa będzie już gęsta, odstawiamy do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko.
Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem.

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy)
orzeszki w czekoladzie
10 herbatników drobno zmiksowanych

Składanie ciasta
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
krem na wierzch ciasta  i posmarować boki
obsypać boki ciasta pokruszonymi ciastkami
górę tortu posypać orzeszkami w czekoladzie

Całość schłodzić w lodówce.

tort chałwowy



niedziela, 8 października 2017

Penne z sosem kurkowym

Makaron penne z sosem kurkowym. Bardzo szybkie danie, które przygotujecie w ciągu 30 minut. 
Polecam, bo jest smaczne!
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z kurkami w roli głównej, a w zakładce MAKARONY znajdziecie propozycje na szybkie obiady z makaronem.
Czekam na Wasze komentarze, opinie i zdjęcia przygotowanych dań z moich przepisów.

Składniki
300 g makaronu penne
400 g kurek
1 duża cebula
3 łyżki masła klarowanego
400 g kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając.
Do podsmażonych grzybów  wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Na talerze nałożyć makaron i polać sosem kurkowym.

penne z sosem kurkowym

piątek, 6 października 2017

Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym

Szybka, smaczna zapiekanka tostowa z mięsem mielonym drobiowym.
Po upieczeniu pięknie się kroi na równe kawałki. Dodatkowo można podać polaną ketchupem lub sosem. Na blogu znajdziecie również inną zapiekankę tostową, którą polecam.
Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami  w komentarzach. Fotki dań mile widziane :)



1 chleb tostowy
500 g mięsa mielonego drobiowego
500 g passaty pomidorowej
2 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
300 g żółtego sera
1 czerwona papryka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło klarowane i delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso,   i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę chleba tostowego, wyłożyć 1/3 mięsa, posypać serem i ułożyć kolejne kromki chleba. Ponownie warstwa mięsa, sera i chleb. Tak aż powstaną trzy warstwy. Lekko dociskamy chleb, aby sos je nawilżył. Wierzchnią warstwę kanapek posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.

zapiekanka tostowa z mięsem mielonym


środa, 4 października 2017

Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy piekę zawsze z poniższego przepisu. Zawsze mi się udaje, jest puszysty, mocno kakaowy. Dzielę go po upieczeniu na trzy blaty.
Forma do pieczenia biszkoptu powinna być wyłożona papierem do pieczenia tylko na dnie. Boków formy nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać należy około 15 minut i wyjąć ciasto z formy.



Składniki na tortownicę 24 cm

6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

biszkopt kakaowy


poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka z kaszą bulgur i wędzonym kurczakiem

Sałatka z kaszą bulgur, moją ulubioną i wędzonym kurczakiem. Sycąca, szybka do zrobienia i bardzo smaczna.
Na blogu w zakładce Sałatki znajdziecie mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, fit, do obiadu, z kaszą, wegetariańskie i inne.
Jeśli skorzystacie z przepisu to podzielcie się opinią w komentarzach. Możecie również podać swoje uwagi czy zdjęcia.


Składniki
200 g kaszy bulgur
2 wędzone udka z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 słoik papryki konserwowej (500 g)
5 ogórków konserwowych
1 cebula
1/2 pęczka koperku
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w drobne kawałki.
Kukurydzę oraz fasolkę odcedzić na sicie. Ogórki, cebulę pokroić w drobną kostkę.Paprykę pokroić w paski. Koperek drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Ponownie wymieszać i schłodzić.

sałatka z kaszą bulgur i wędzonym kurczakiem