Rewelacja!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie również na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Źródło przepisu gazetka Ciasta i torty
Składniki
1 kg sera twarogowego tłustego
7 jajek
140 g masła
300 g cukru pudru
100 g łuskanych orzechów włoskich (dałam pistacje)
100 g migdałów
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
Polewa
70 g mlecznej czekolady
Migdały i orzechy zblendować.
Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować.
Masło otrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodawać kolejno żółtka.
Drożdże rozetrzeć z mlekiem na gładko i dodać do masy jajecznej. Dodać zmielony ser i zmiksować. Na koniec wsypać rozdrobnione orzechy i migdały. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 50-55 minut.
Po całkowitym wystudzeniu sernika, wyjąć z tortownicy i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
sernik kapitański