Ciasto ucierane serowo-makowe. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji, ale trochę pozmieniałam.
Wykorzystałam gotową masę makową i zrobiłam bezę na wierzchu taką jak lubię z kropelkami rosy. Powiem Wam, że im dłużej to ciasto leży tym jest lepsze. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania.
Może i Wy skusicie się na takie wspaniałe ciasto i przygotujecie na weekend.
Polecam!
Ciasto ucierane
100 g margaryny
100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka stale ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i wymieszać.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na dno blaszki. (będzie gęste) i wyrównać. (nie piec jeszcze)
Masa serowa
600 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy)
300 g cukru pudru (dałam 250 g )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny
Margarynę utrzeć z z cukrem pudrem, dodać stopniowo żółtka , a następnie dodać ser i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Masa makowa
1 puszka masy makowej
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. wymieszać.
Dodatkowo
2 opakowania podłużnych biszkoptów
Przygotowanie do pieczenia
Ciasto ucierane,a następnie ułożyć na nim biszkopty po skosie w kratkę.
Pomiędzy przerwami nałożyć masę makową.
Ponownie ułożyć biszkopty po skosie w kratkę i wyłożyć w wolne przestrzenie masę serową na zmianę z masą makową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę, a pod koniec pieczenia dodać ubitą pianę. Rozprowadzić ją na cieście i ponownie zapiec aż piana się zarumieni.
ciasto ucierane serowo-makowe