wtorek, 30 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki:

450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
9- 11 łyżek soku z cytryny
250g miękkiego masła
300g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
8 jajek
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie)
100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe)

lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki z soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

Wykonanie:

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę.
Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować.
Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.
Piec w 180°C około 50 min.
Po wystudzeniu ciasto polać lukrem.



źródło przepisu: domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz