niedziela, 8 marca 2015

Ciasto ucierane o smaku wiśniowym.

Kandyzowanie to jedna z metod konserwacji owoców.
Polega ona na wielokrotnym smażeniu owoców w syropie powstałym z cukru i wody.
Za każdym smażeniem dodajemy coraz więcej cukru niż poprzednio, a następnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu.
Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków.



Składniki:

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej
2 kisiele wiśniowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
200 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego
1 łyżka wody

Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby dodać wody.

Dodatkowo
wiśnie kandyzowane

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia, kisiele i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko utrzeć, dodać roztopione chłodne masło i połączyć wszystkie składniki.
Formę keksówkę 36x12 cm wyłożyć papierem wlać ciasto i piec w 180 stopniach
około 50 minut.
Po wystudzeniu ciasta polukrować i ozdobić wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego






23 komentarze:

  1. Urocze, ten lukier jest świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacho. Podoba mi się ten lukier z wisienką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) Takie długie dużo porcji wyjdzie. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kandyzowane wisienki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczy jest ten różowy lukier! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, takie pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda smakowicie! Zostaję i zapraszam do siebie:) Może też coś znajdziesz dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ucierane ciasta, zawsze się udają

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na bardzo smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wygląda z tym różowym lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne i puszyste ciacho a do tego te wiśienki :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń