środa, 22 kwietnia 2015

Chili con carne

Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej.

Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili bez pestek
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i  zeszklić  drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę.
Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę  paprykę.. Kukurydzę , fasolę  odcedzić na sitku i dorzucić do garnka.
Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować.
Podawać na gorąco z ryżem.




24 komentarze:

  1. Bardzo lubię to danie. Bardzo dawno go nie robiłam, dziękuje za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z naszych ulubionych dań :) Chętnie bym się wprosiła na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie koniecznie musi być dobrze doprawiona, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłem, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam, że po raz pierwszy zrobiłam to wspaniałe i super- smaczne danie jak dopiero poznawałam tajniki gotowania. Pamiętam, że wyszło mi bardzo smaczne i to zachęciło mnie do dalszych prób kulinarnych. Także dla mnie chilli con carne ma także wartość sentymentalną. A poza tym uwielbiam tę potrawę, a taki rozgrzewający talerzyk z chęcią bym zjadła. Pozdrowieńka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megly to trafiłam w Twój gust. Ja też bardzo lubię takie dania tylko musi być na pikantnie :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię chili con carne, tylko mięso zastępuję proteiną sojową.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego tradycyjnego nigdy nie jadłyśmy, zawsze jakieś modyfikacje stosujemy :P

    OdpowiedzUsuń
  8. OK do wykonania!

    OdpowiedzUsuń