niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto
200 g mąki
100 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju

Masa jabłkowa
1 kg jabłek
100 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 białko

Beza
1 białko
1 łyżka cukru

Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.

Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.

Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.







25 komentarzy:

  1. Ten zapach jaki towarzyszy pieczenie-rozkosz kulinarna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno uwielbiam zapach pieczonego ciasta i chleba w domu :)

      Usuń
  2. Witam serdecznie. Ooo jakie pyszności ja tu widzę. Domowa drożdżówa- najlepsza na świecie. Jeszcze z bezą, kruszonką- nie może być lepiej, prawdziwa uczta smaku. Pozdrawiam cieplutko. Megly.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej w świecie uwielbiam wyjadać kruszonkę z takiego ciasta ;)
    mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jak byłam dzieckiem to skubałam z ciasta paluchami kruszonkę :)

      Usuń
  4. Jaka bogata drożdżóweczka:) Kruszonka...kto jej nie oskubał z ciasta? heheeh

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam drożdżóweczka, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy ciasto drożdżowe i szarlotkę więc dlaczego by ich ni połączyć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm,już czuję zapach drożdżowego ciacha- i ta beza...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie wypróbuje ten przepis w domu ;) Zapraszam do siebie. Jeśli ci sie spodoba zaobserwuj a ja na 100% sie odwdzięczę.
    patyskaa.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe to ciasto, które zawsze zjadam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione klimaty :) A takie z jabłkami... Ach..... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma to jak drożdżowe i to z jabłkami mmm :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie Ci wyszło, masz rękę do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżówka z jabłkami :) Tego mi trzeba było! :)

    OdpowiedzUsuń