sobota, 16 maja 2015

Rolada z jabłkami i bakaliami

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika.
Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec.
Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic,
żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada.

Składniki:

4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki rodzynek
1 duże jabłko
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki ziaren słonecznika
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek i  ubić je na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Wlać rozpuszczone masło cały czas miksując. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
łyżką.
Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki.
Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone,
bo nam popęka przy rolowaniu.
Po upieczeniu gorące wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy w roladę.
Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.

Rolada z jabłkami i bakaliami

Inspiracja: www.liveinternet.ru

11 komentarzy:

  1. Ulubiona rolada mojego Taty. On nie piecze, ale czasem mam sugestię czy bym takiej nie zrobiła ;) Tylko ja robię z masą jabłuszkową, muszę spróbować też z takimi jabłkami :)Osobiście bardzo lubię takie smaki- lekkie ciasto, idealne, gdy na dworze ciepło. Nie zasładza z przesadą. Bardzo dobre, a jak pięknie wygląda! :) Pozdrawiam ciepło. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach bym teraz do kawki zjadła xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rolady, te z jabłkami są szczególnie dobre. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  6. sprytna rolada;) nie trzeba jej dodatkowo smarować, jedynie upiec i zwinąć, a nadzienie już jest w środku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda, muszę kiedyś taką zrobić, nigdy nie robiłam rolady:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy w życiu nie robiłam rolady, czas to zmienić bo twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przekrój wprost imponujący! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! :) naprawdę delikatnie i puszyście

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna :) Zjadłabym kawałeczek do kawy!

    OdpowiedzUsuń