niedziela, 29 listopada 2015

Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku czyli danie z kuchni hiszpańskiej.
To szybka potrawa jednogarnkowa, a zarazem bardzo smaczna. 
Mięso można podawać z ugotowanym  ryżem lub pieczywem.  Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania.
Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy.  Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej.

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
3 średnie pomidory
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
1/2 szklanki wody
2 liście laurowe
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
sól
pieprz

Podudzia umyć i osuszyć, a następnie oprószyć je solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano kurczaka z każdej strony.
Na osobnej patelni wlać olej i zrumienić delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, a na koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.
Wszystko przełożyć do mięsa, dodać papryki pokrojone w paseczki i pomidory pokrojone w kostkę, liść laurowy, doprawić solą , papryką wędzoną i pieprzem. 
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. 

kurczak po baskijsku


9 komentarzy:

  1. Z takimi kolorowymi warzywami mięsko zawsze fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jednogarnkowe dania uwielbiam, mimo tego, że bardzo lubię gotować, czasami nie chce mi się stać w kuchni godzinami i takie dania właśnie mnie zazwyczaj wyręczają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis na kurczaka i smaczne danie gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam tego kurczaka całkiem niedawno. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności, z chęcią zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń