środa, 30 grudnia 2015

Tradycyjny bigos

Bigos to taka nasza tradycyjna potrawa. Wszyscy go gotujemy i każdy ma na niego swój przepis.
W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta. 
Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej. 
Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos. 
Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin. 
Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy.

Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg)
700 g żeberek wieprzowych
500 g łopatki bez kości
500 g kiełbasy (dałam śląską)
2 cebule
2 duże marchewki
2 czubate łyżki smalcu
8 suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
sól
pieprz

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości.
Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy
Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty.
Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną .
Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem  i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos podgrzewam i duszę około 15 minut.
Gotowy bigosik można popakować w woreczki i mrozić.

tradycyjny bigos

9 komentarzy:

  1. Postanowiłam w tym roku twórczo wykorzystać bigos i nadwyżkę przygotowac w postaci ślimaczków z ciasta francuskiego na Sylwestra. Próbna partia wyszła bardzo dobrze. Już zżarałam :D

    Pozdraiwam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie mama robi z dużą ilością grzybków, bez przecieru, z winem i koniecznie z wołowiną :) Ale i tak nie przepadam za tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) ja również robię z grzybami, ale także dodaję jeszcze czerwone wino i w nich moczę śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, każdy robi go inaczej :-) ja bardzo lubię taki domowy bigosik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie najczęściej robi się z kapusty kiszonej, ale wszystkie wersje mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż nie cierpi, więc bigosik zawsze zostaje cały dla mnie :) Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. W każdej kuchni inny bigosik i warto spróbować, bo czasami może nas coś pysznego ominąć:)
    Spokojnego Nowego Roku, bogatego w miłe wydarzenia, a przede wszystkim zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś sie właśnie najadłyśmy bigosu naszej mamy... brzuchy bolą niestety ale było pysznie xD

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielkanoc. Zrobiłem bigosik i palce lizać pychota.

    OdpowiedzUsuń