sobota, 12 grudnia 2015

Tradycyjny karp smażony

W większości domów na kolacji wigilijnej gości karp. Ja bardzo lubię karpia, ale tylko i wyłącznie ja. Moja rodzinka jest zwolennikiem innych ryb. Jednak co roku pojawia się on na moim stole i o dziwo znika z tego stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi  :)
Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu. Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj  , a stopniowo będzie ich przybywać. 

Składniki
1 karp o wadze około 1,5 kg
2 duże cebule
1 cytryna
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
mąka do panierowania
2 jajka
olej do smażenia

Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki.
Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i przykryć nią rybę.
Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Do jednej miseczki wybić jajka i roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą .
Każdy kawałek  karpia obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.

tradycyjny karp smażony


4 komentarze:

  1. O to u pani już wigilia proszę proszę zastosuję ale 24.12 015 Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie ma u mnie Świąt, ale przepis już się pojawił. Życzę również Wesołych Świąt

      Usuń
  2. Nie jesteśmy fankami karpia ale na święta kawałek zjemy tak dla tradycji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Wigilii karp obowiązkowo! :)
    U mnie pieczony w panierce, smakuje zawsze najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń