wtorek, 15 marca 2016

Babka pomarańczowa

Uwielbiam piec babki. Za każdym razem inny smak. Dzisiaj mam dla Was babę pomarańczową.
Prosta, ucierana i smaczna. Możecie ją posypać cukrem pudrem, polać karmelowym sosem lub polukrować. Jeśli macie ochotę spróbować upiec inne babki to zapraszam tutaj
Nie wiem czy przed świętami pojawią się jeszcze inne baby, ale postaram się coś jeszcze dla Was upiec.

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 łyżeczki kurkumy
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kurkumę i zmiksować. Miksując wlewać olej.
Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną.
Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka.


1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego

Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko
 Polać babkę lukrem i ozdobić pomarańczami.

babka pomarańczowa

10 komentarzy:

  1. Takie babki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pomarańczowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za wspaniałe smaki. Lubię pomarańczowe wypieki - zwłaszcza na święta wyśmienicie mi się kojarzą. Piękna babka! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pomarańczowe wypieki, ale takiej babki na wielkanoc jeszcze nie jadłam. Być możę dlatego, że pomarańczowy smak ciasta kojarzy mi się wybitnie z Bożym Narodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomarańczowej jeszcze nie jadłam :) Pomysł bardzo ciekawy i pięknie Ci wyszła ta baba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za pomarańczą w ciastach nie przepadamy akurat ale na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń